Türkiye’de Organ Nakli
Başta kronik böbrek yetmezliği olmak üzere, pek çok hastalığın nihai tedavisinde organ nakli yöntemine başvurulmaktadır. Kadavradan, beyin ölümü gerçekleşmiş hastadan ve canlıdan olmak üzere 3 kaynak üzerinden bu nakiller gerçekleşebilmektedir. Yapılan bu nakillerde en büyük payı hiç şüphesiz böbrek nakilleri almaktadır. 2019 yılında yapılan 7405 organ naklinin, 3863 tanesi böbrek naklidir ki bu tüm nakillerin yarısından fazlası anlamına gelir.
2017 Yılı Avrupa Konseyi tatafından paylaşılan istatistiklere göre Türkiye, bir milyon kişye düşen nakil oranlarında 41,4 ile, pek çok Avrupa ülkesini geride bırakmış ve bu performansı ile bu işe ne kadar önem verdiğini göstermiştir.
Fakat ülkemiz her ne kadar böbrek nakli konusunda Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biri olsa da, yapılan nakillerin büyük bir bölümü canlı vericilerden elde edilen organlar ile yapılmaktadır.
Oysa ki pek çok Avrupa ülkesinde bu oranlar tam tersi yöndedir. Bunun en temel sebebi, organ bağışı kültürünün oturmuş olması. Böylece, farklı sebeplerle hayatlarını kaybeden ya da beyin ölümü gerçekleşen bireylerin organları, başka insanlara hayat verebilmektedir. Ülkemizde de yoğun şekilde yürütülen kampanyalar neticesinde bu konuda bir bilinç oluşmaya başlasa da henüz bahsi geçen ülklerin çok gerisinde olduğumuz bir gerçektir.
Bu bağlamda organ bağışının önemine bir kez daha vurgu yapmakta fayda var diye düşünüyoruz, sağlıklı günler…