Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri
Kronik Böbrek Hastalığı Neden Olur?
Kronik böbrek yetmezliği, zamanla-yavaş yavaş işlevini kaybeden böreklerin, uzun bir sürenin sonunda işlevini kaybetmesi halidir. Maalesef hastalar bu sürecin çok ileri aşamalarında bir şeylerin ters gittiğini anlayıp sağlık merkezlerine başvurmaktadır. Böbreklerin normal işlevini kaybetmeye başlamasından, tamamen iş göremez hale gelmesine kadar geçen uzun süre, diyabet, yüksek tansiyon ya da böbrek için zararlı bazı ilaçların aşırı kullanımından dolayı hızlanabilmektedir.
Kronik Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Pek çok başka nedene bağlı olma ihtimali de olsa, aşağıdaki şu belirtiler, böbreklerin işlevini tam olarak yerine getiremediğinin habercisi olabilir;
İdrar miktarının azlığı
El, yüz ve bacaklarda şişkinlik
İştahsızlık, bulantı, kusma
Düşmeyen tansiyon seviyesi
Üşüme ve sürekli yorgunluk hali
Bu belirtilerinden bazıları ya da tamamı sizde mevcutsa en kısa sürede doktorunuza danışmanızda fayda var. Dilerseniz bizimle iletişime geçip, destek alabilirsiniz.
Böbrek Yetmezliği Önlenebilir mi?
Böbreklere nelerin zararlı olduğunu, bir diğer ifade ile nasıl bir yaşam tarzının böbrek dostu olduğunu bilmemiz, uzun vadede böbrek yetmezliği riskimizi en aza indirecektir. Bu anlamda, bir yaşam tarzı olarak, şu ilkeleri hayatınıza sokmaya gayret etmelisiniz;
Kilo ve yüksek tansiyonunuzu kontrol altında tutmaya çalışın
Tuz ve protein yönünden zengin bir diyetten uzak durun
Haftada en az 4 gün, 30 dakikadan az olmayan egzersiz yapın
Sigara ve aşırı alkol tüketiminden uzak durun
Böbreklere zararı olabilecel belirli ilaçları, hem zaman hem de miktar yönünden en az seviyede kullanmaya gayret edin.
Tüm bu önlemlere rağmen böbreklerinizde sorunlar oluşması muhtemeldir. Bu nedenle düzenli doktor kontrolleri de çok önemlidir, lütfen ihmal etmeyin.
Sağlıklı günler…