Yükleniyor...

Diyaliz Hastaları Spor Yapabilir mi?


Diyaliz Hastaları Spor Yapabilir mi?

Pek çok insanın merak ettiği bir soru bu; Böbrek hastaları spor yapabilir mi? Dahası, hangi sporları ve nasıl?

Daha sağlıklı ve uzun bir hayat sürebilmemiz için sporun faydaları saymakla bitmez. Ama konu diyaliz hastaları olduğunda, zaten yaşamış oldukları yorgunluk ve bitkinlik halinin üstüne bir de sporun eklenmesi, bu tip bireyler için sporun nasıl yapılması gerektiği konusunda sorulara neden oluyor.

Hangi Sporu Yapmalı?

Sporun faydaları sadece sağlıklı bireyler için değil, belirli grup hastalar için de geçerliliğini korumaktadır. Örneğin kalp, akciğer, sinir sistemi hastalarında sporun çok olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Aynı şekilde diyaliz hastaları için de spor yapmak hem fiziksel hem psikolojik açıdan pek çok fayda sağlamaktadır. Elbette, spora başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız fakat genel itibariyle, haftanın 3 günü yürüyüş, egzersiz bisikleti gibi aktiviteler başlangıç için iyi tercihler olabilir.

Diyaliz Hastaları Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Burada öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken spora aşamalı şekilde başlanmasıdır. Hafif egzersizlerle, yavaş yavaş süreç geliştirilmeli ve doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda bir egzersiz programı uygulanmalıdır.