Yükleniyor...

Hepatit Gerçeğinin Ne Kadar Farkındayız?


Hepatit Gerçeğinin Ne Kadar Farkındayız?

Bugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından ilan edilen ve Hepatit farkındalığını artırma çalışmalarının yoğunlaştığı bir gün.

Zira, her ne kadar günümüzde büyük bir tehlike gibi görülmesede, Hepatit, insanlık tarihi boyunca en ölümcül hastalıklardan biri olmuştur. Günümüzde bile, halen, yılda 1,3 milyon insanın Hepatit nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

Bu anlamda, gerek ülkemizde gerekse dünyanın kalanında aşılama faaliyetlerine hız verilmiş ve bundan büyük ölçüde fayda sağlanmıştır. Dünya genelinde 5 yaş altı çocuklardaki Hepatit oranı doksanlı yılların sonunda %5 iken, bugün bu rakam %1 ‘in altına düştüğü görülmüştür. Bu başarıdaki en büyük pay, elbette, ülkemizin de içinde bulunduğu, kararlı aşı politiası yürüten ülkelerdir.  Türkiyede zorunlu çocukluk çağı aşılamalarına 1998 yılında dahil edilmesine ilaveten, risk grubu bireylerin periyodik aşılanmalarına da büyük önem verilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan nihai hedef ise Hepatiti tamamen ortadan kaldırmaktır ve bu ancak toplumun bilinçlenmesi ve kararlı bir aşılama politikası ile mümkündür.

Siz de bu konuda birey olarak üzerinize düşeni yapın ve en yakın sağlık kuruşuna gidip konu hakkında hekiminizden bilgi alın. Gerek görülmesi halinde testlerinizi, aşılarınızı vakit kaybetmeden yaptırın.