Yükleniyor...

Böbrek Nedir


Böbrek Nedir

Böbrekler omurgalarda karın boşluğunun iki yanında bulunan ve en önemli görevi, kandaki üreyi yani idrarı ayırarak, kanın temiz bir hale gelmesini sağlamaktır. Temel olarak vücuttaki zararlı maddeleri atmaya yarayan boşaltım organımızdır denebilir.

Böbreğin dış kenarları dışbükey, iç kenarları da içbükeydir. Bu görünüşüyle bir fasulye tanesini andırır. Ağırlık ve yapı olarak çok küçük görünen bu organ vücudumuzun işleyişi için oldukça önemlidir. Bir böbrekten boyuna kesit alındığında zar, korteks (kabuk bölgesi), öz (medulla) bölgesi ve havuzcuk (pelvis) bölgesi görülmektedir.Zar böbreğin en dış kısmında bulunan, ince ama sağlam koruyucu bir tabakadır. Zarın hemen altında kırmızı renkli taneciklerden oluşan korteks bulunur. Bu taneciklere nefron (malpighi tanecikleri) adı verilir ve kanın süzülmesi işlemini yapan kısımdır. Her böbrekte yaklaşık 1 milyon nefron bulunmaktadır. Öz bölgesinde idrar toplama kanallarından oluşan malpighi piramitleri yer almaktadır. Havuzcuk ise en iç kısımda bulunur. İdrar toplama kanalları havuzcuğa açılır. Burada toplanan idrar, idrar kanalları aracılığıyla idrar kesesine taşınır.

BÖBREGİN GÖREVLERİ NELERDİR ?

· Böbreklerimizin en önemli görevlerinden biri, vücudumuzdaki zararlı ve atık maddeleri ( üre, ürik asit, kreatinin gibi) süzerek, idrar yolu ile atmaktır.

· Vücudumuz için gerekli olan bazı minerallerin dengede tutulmasını sağlar. Bu mineraller; tuz, potasyum, magnezyum, su, glikoz ve proteindir.

· Salgıladıkları renin hormonunun yardımıyla tansiyonu dengede tutar.

· Yine salgıladıkları eritropoetin hormonu yardımı ile kemik iliğine uyarı yaparak kan yapımına yardımcı olur. Vücuda alınmış olan D vitaminin kullanılmasını sağlayarak, kandaki kalsiyum-fosfor oranını dengeler ve sağlıklı bir kemik yapısının olması için katkılarda bulunur.