Yükleniyor...

3-9 Kasım Organ Nakli Haftası


3-9 Kasım Organ Nakli Haftası

İçinde bulunduğumuz günler ( 3-9 Kasım) Haftası, organ bağışı haftası olarak kutlanmaktadır. Aslında tam adı organ ve doku bağışı haftası olan bu günlerde, organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla çeşitili etkinlikler düzenlemektedir. Bizler de bu vesileyle, böbrek nakli özelinde, organ nakillerinde bağışın önemi üzerinde durmak istedik.

Bilindiği üzere, organ bağışı aslında ihtiyaç sahibi hastalara yeni bir hayat bağışlamaktır. Temel itibariyle bunu 2 şekilde yapabilmekteyiz. Canlıdan canlıya ve kadavradan canlıya… Özellikle hayattayken organlarını bağışlayan ve beyin ölümü sonrasında organları yeni insanlara umut olan vakalar, her ne kadar günden güne artsa da istenilen seviyenin çok altındadır. Ülkemizde nakillerin pek çoğu canlıdan canlıya şeklinde olmaktadır ki bu da kalp, kornea gibi nakilleri çok zora sokmaktadır.

Böbrek ve karaciğer nakillerinde hasta yakınlarının ya da gönüllülerin bağışları ile yapılabilirken, pek çok başka organ bağışında, beyin ölümü gerçekleşmiş bireylerden faydalanılmaktadır. Bunun için toplumun bilinçlenmesi ve ölümünün ardından organlarının kullanılmasına rıza gösterdiğine dair bir rıza belgesi imzalaması gerekir.

Günümüzde 40.000 civarı hasta organ nakli sırası beklerler, bunun yarıdan fazlasını kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyaliz tedavisi gören hastalar oluşturmaktadır. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 9000 organ naklinin büyük kısmını böbrek nakilleri oluşturmaktadır.

Daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir organ nakli süreci için, biz de üstümüze düşeni yapıp bağışçı olalım. Böylece bekleyen hastalara umut olabiliriz.

Sağlıklı günler dileriz…