Yükleniyor...

Dünya El Yıkama Günü’ nde El Temizliğinin Önemi


Dünya El Yıkama Günü’ nde El Temizliğinin Önemi

Bugün 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü! Belki daha önce dikkat etmediniz ve hatta böyle bir günün varlığından bile haberdar değildiniz. Ama öylesine sıradışı günlerden geçiyoruz ki, artık el yıkama hayatımızın merkezine yerleşmiş durumda. Bizde bu anlamlı günde el temizliğinin önemini bir kez daha vurgulamak ve bu konuya dikkat çekmek istedik.

Yapılan çalışmalar ve büyük boyutlu modellemeler sonucunda, dünya üzerinde düzenli el yıkama alışkanlığı olan ya da bu konunun önemini bilen insanların %19 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu şu anlama geliyor; Elinizle yaptığınız ve aklınıza gelebilecek her türlü hijyenik olmayan işlemden sonra, buna tuvalet süreci de dahil, ellerini yıkama ihtiyacı hissedenler yalnızca toplumun beşte birini oluşturmakta. Rakamlar gerçekten hayret verici ama ellerimizden bulaşan hastalıkları düşündüğümüzde gerçeklerden pek de uzak gelmiyor. Zira, aklınıza gelebilcek hemen her türlü hastalığın, mikrobun ve virüsün ellerimiz ile bulaştığını söyleyebiliriz. Hele ki içinde bulunduğumuz şu pandemi sürecinde bunun çok iyi farkına vardık sanırım.

Bu anlamda, kronik böbrek hastalığı gibi yüksek risk grubunda olan bireylerin, diğer tüm önlemlerin yanında el temizliğine de özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Bireysel dezenfektan taşıma, gereksiz el temasında kaçınma ve düzenli olarak ellerini yıkama gibi alışkanlıklar bu konuda büyük rol oynamaktadır.

Gölcük Diyaliz Merkezi olarak, personelimizin ve fiziksel alanlarımızın kurumsal hijyen protokolünün yanında, hastlarımızın bireysel hijyenlerini de çok önemsiyoruz. Bunu sağlamak adına hastalarımıza elimizden gelen imkanları sunmaya gayret ediyoruz.

Sizler de, maske ve sosyal mesafenin yanında el temizliğine de gereken önemi verin, kendinizi koruyun.

Sağlıklıklı günler dileriz…